Kaartspel patience spelregels
Het kaartspel patience is eenvoudig om te spelen. De eerste en belangrijkste spelregel: je speelt het alleen.
Op deze pagina wordt de “ouderwetse” en meest gespeelde versie van het kaartspel patience beschreven, dus enkel met behulp van een stok kaarten en twee handen.
Voorbereiding op kaartspel patience
1. Je schudt een stok kaarten. Alle kaarten in de stok doen met het spel mee, behalve de jokers.
2. Het spel klaarleggen: er moeten horizontaal 7 rijen kaarten op tafel komen te liggen. Leg eerst 7 kaarten (achterkant naar boven gericht) op de tafel neer. Leg daarna op de kaarten 2 t/m rij 7 nog een kaart. Vervolgens leg je op rij 3 t/m rij 7 nog een kaart, daarna op rij 4 t/m 7 een extra kaart, enzovoort. Iedere opeenvolgende rij heeft een kaart meer dan die daarvoor; rij 1 heeft zo 1 kaart, rij 2 heeft 2 kaarten, rij 3 heeft 3 kaarten, enzovoort. Rij 7 heeft dus 7 kaarten liggen.
3. Leg de bovenste kaart van iedere rij open.
4. De resterende kaarten zijn ‘draaikaarten’ of ‘the stock’.
5. Houdt boven de 7 rijen op de tafel ruimte over voor de vier azenstapels, voor elke kleur een.
(Plaatje van spel neergelegd)
Doel van het kaartspel patience
Het doel van het spel is om alle kaarten, dus de zeven rijen en de ‘stock’ te verplaatsen naar azenstapels. Iedere azenstapel moet één kleur worden, dus een stapel harten, schoppen, klaveren en ruiten. De volgorde van deze azenstapels moet oplopend zijn (te beginnen vanaf de aas), dus: aas, nummers 2 t/m 10, boer, vrouw en bovenop de heer.
Spelregels kaartspel patience
Hoe krijg je de kaarten van de stock en de zeven rijen op de azenstapel? Simpelweg door de kaarten te verplaatsen. Je mag steeds een kaart tegelijk verplaatsen.
Rijen kaarten
Om bij de gesloten kaarten in de rijen te komen, moet de bovenste kaart kunnen verplaatsen. Je mag een kaart naar een andere rij verplaatsen wanner de bovenste kaart een tegenovergestelde kleur heeft (zwart en wit) en deze in waarde een minder is.
Let op: een aas is in dit spel de laagste kaart. Op een aas mag dus geen koning worden gelegd.
Voorbeelden: een rode boer mag je plaatsen onder een zwarte vrouw. Een zwarte 3 mag je onder een rode 4 leggen. Een zwarte 9 kan niet aan een zwarte 10 worden gelegd, en een zwarte 5 mag niet onder een (zwarte of rode) 7 worden gelegd.
Als je een kaart uit de rij verplaatst, en daardoor een gesloten kaart bovenop komt te liggen mag je deze omdraaien. Zo krijg je steeds meer speelkaarten. Wanneer je een aas tegenkomt mag je deze verplaatsen naar de azenstapel. Daarna kun je op de aas een 2 leggen in dezelfde kleur (dus: aas is harten, 2 is harten), vervolgens een 3, 4, enzovoort.
Als je dankzij enkel verplaatsingen een rij opeenvolgende kaarten open hebt liggen (bijvoorbeeld rode boer, zwarte 10, rode 9 en als laatste een zwarte 8) mag je deze hele rij oppakken en op een zwarte vrouw leggen als dat mogelijk is. Je mag dus alle opeenvolgende kaarten verplaatsen maar dat hoeft niet. Ligt er bijvoorbeeld ook een rode 9 open dan mag je ook alleen de zwarte 8 verplaatsen.
Stock
We hebben nog een stock kaarten in het spel over, dit wordt de stock genoemd. Als je geen kant meer uit kunt, mag je steeds (per drie tegelijk) nieuwe kaarten omdraaien. Deze kun je gebruiken in het spel. Als de stapel ‘op’ is, mag je deze weer omdraaien, en opnieuw per drie tegelijk omdraaien.
Einde van het kaartspel patience
Het spel eindigt als alle kaarten op de azen liggen. Het spel moet worden beëindigd als men geen nieuwe kaarten meer op de azen kan leggen.
Speel het kaartspel patience
Nu je de spelregels van het kaartspel patience volledig hebt doorgenomen is het tijd om zelf het kaartspel te spelen. Om het kaartspel patience zelf te spelen kunt u hier klikken. Dit kaartspel speelt u via kaartspelpatience.nl online, dus schudden van de kaarten gebeurt met een klik op de knop, veel plezier!