Scootmobiel advies

Geschiedenis Patience

Geschiedenis kaartspel patience

Het is niet exact bekend waar het kaartspel patience vandaan komt. Er zijn meerdere sporen van het kaartspel patience terug te vinden op verschillende tijden en plaatsen Europese geschiedenis.

Kaartspel patience gebruikt door waarzeggers?

Zo is bekend dat waarzeggers in Noord-Europa, met name in Scandinavische en Duitse landen, de uitkomst van het spel gebruikte voor het voorspellen van de toekomst. Als men vaak verloor, dan zou Vrouwe Fortuna waarschuwen voor naderend ongeluk. Als men geluk had in het spel kon men veilig hun plannen uitvoeren, zo werd gedacht.

Franse geschiedenis van het kaartspel patience

De naam patience doet natuurlijk vooral vermoeden dat Frankrijk de herkomst is van het kaartspel patience. Er zijn onderzoeken waarin inderdaad wordt beweerd dat het kaartspel patience door veel Franse gevangenen werd gespeeld. Het kaartspel patience werd in eerste instantie gespeeld om de tijd te doden en in de gevangenissen niet krankzinnig te worden. Napoleon zou het spel tijdens zijn ballingschap op St. Helena ook veel hebben gespeeld. Een andere aanwijzing voor de Franse herkomst van het spel, zijn de eerste boeken waar het kaartspel Patience in beschreven waren, al deze boeken zijn opgesteld in het Frans.

Een leuk weetje over de Engelse Prins Albert: deze was zo dol op het kaartspel patience dat hij in de 19e eeuw het eerste boek uitbracht met daarin de spelregels. Het kaartspel was inmiddels bij de Franse en Engelse bevolking populair. Voor de spelregels van het kaartspel patience kun je hier klikken.

Populariteit van het kaartspel patience

Na 1987 steeg het alom bekende kaartspel nog meer in populariteit. Het was namelijk in 1987 dat meneer Fregger het kaartspel Patience uitbracht om te spelen op de computer. Windows ontwikkelde later een nieuwe en eenvoudige versie van het kaartspel Patience. Windows leverde Patience en andere kaartspellen standaard bij iedere computergebruiker die Windows had. Dankzij de digitale revolutie kwam het kaartspel patience daardoor in vrijwel iedere huiskamer van de westerse wereld terecht. Met de komst van het computerspel kwam een einde aan het vaak ‘vervelende’ schudden. De toegankelijkheid en eenvoud heeft ervoor gezorgd dat het kaartspel patience onder alle leeftijden razend populair is geworden.